Australian Kelpie Australian Kelpie Australian Kelpie

wandelroutes
Nog meer wandelroutes in de directe buurt van Baarle
fietsroutes
Nog meer fietsroutes in de directe buurt van Baarle

wandelen

Wandelroutes

Trek uw wandelschoenen aan en ontdek ons gebied te voet. Hier een greep uit wandelroutes. Bijna alle routes zijn via internet te downloaden. Onderstaande kunt u vinden bij:
http://www.rabobank.nl/particulieren/lokalebanken/dzb/weekkalender_2013/wandelroutes/

Route 3, Smaakweekend – 15 km

Voor de geoefende wandelaar is deze route van 15 km een prima gelegenheid om St. Willebrord en Sprundel te leren kennen. Op de fiets met het gezin is natuurlijk ook heel gezellig! De Mariagrot, winkelstraten, agrarische bedrijvigheid, kaasboerderij, cafeetjes, restaurants. U komt het onderweg tegen. Een leuke stop: Sportcentrum De Vijfsprong. Bron: Rabobank De Zuidelijke Baronie

Route 8, Ommetje Kapelroute – 3,2 km

Dit is een van de bekende Ommetjes van Alphen-Chaam: de Kapelroute. U wandelt onder andere langs de NH Ledevaertkerk, de Kapel OLV ter Sneeuw en u arriveert bij de RK Kerk Heilige Antonius Abt. Rozentuin. Het Rozenrijk is van half mei tot oktober vrij te bezichtigen.
Bron: Cittaslow Gemeente Alphen-Chaam

Route 9, Ommetje Molenroute – 6,4 km

Alphen-Chaam heeft alles wat voor recreanten en toeristen de moeite waard is; een rijke historie, water, bossen, heide en een oase van rust en ruimte. Met deze route wandelt u langs Wijngaard Dassemus (open voor bezoek). In Natuurgebied Het Broek ontdekt u kruiden- en fauna-rijke graslanden. Eindpunt Molen De Goede Verwachting is één van de hoogste molens van Brabant. Bron: Cittaslow Gemeente Alphen-Chaam

Route 10, Ommetje Schuurkerk – 8,2 km

Dit ommetje loopt door natuurgebied(je) Het Reservaatje Kerkdreef. Langs de Pelicaenhoeve en Schuurkerk, over het Geuzenpad en door de Chaamse bossen met het Putven. Onderweg ziet u De Schans. Dit centrum voor mensen met een geestelijke en lichamelijke beperking is een lokaal initiatief van bewoners. U kunt er de dierenweide bezoeken.
Bron: Cittaslow Gemeente Alphen-Chaam

Route 15, Ommetje Leemkuilen – 5,4 km

Ook Gilze kent Ommetjes. Dit ommetje vertrekt vanuit Café de Hooikar, een oude herberg die al in 1806 wordt genoemd. In de oude, gerestaureerde Steenfabriek vindt u een expositieruimte. Verder wandelt u langs de Leemkuilen, boerderij De Schaepsdyck waar schapenkaas wordt verkocht, het Waterproductiebedrijf en de Schaapsdijk.
Bron: Gemeente Gilzen en Rijen

Route 18, Ommetje Kwaalburg – 8,3 km

Het Ommetje Kwaalburg start bij Café Welkom en doet als eerste één van de grootste grafheuvels van Nederland aan. Vervolgens wandelt u langs de Kwaalburg, dat in de Romeinse tijd een versterking was. Voordat u eindpunt de Maastrichtse Baan bereikt wandelt u o.a. ook nog via en langs de Ulicotense Baan, de Zandberg en de Willibrordkapel. Bron: Cittaslow Gemeente Alphen-Chaam

Route 19, Ommetje Hoevens – 7,4 km

Een roethuiske (ook wel routehuisje of wachtpost) van het Bels Lijntje is uw startpunt. U passeert het eeuwenoude Landgoed De Hoevens, met enkele boerderijen en schuren uit de periode dat het bezit werd beheerd door de abdij van Tongerlo. Bijzonder is het Pestkerkhofje dat u onderweg tegenkomt: tussen 1600 en 1630 werden er zo'n 500 pestlijders begraven. Tot slot vindt u een gerestaureerd leerlooiershuisje en een oude leerlooierij. Bron: Cittaslow Gemeente Alphen-Chaam

Route 20, Ommetje Boshoven – 13,4 km

U start met wandelen langs het Bels Lijntje, dat eind 19e eeuw de railverbinding moest worden tussen Amsterdam en Parijs. Daarna treft u de Prinsenhoef, buurtschap Boshoven, de Kwaalburgse Heide en de Ulicotense Baan. Stap onderweg niet per ongeluk in de poelen Zwartpoel en Pinbos Kuiltje! Over de eerste bestaat een spannende sage die verhaalt over Brunihilde en de duivel.
Bron: Cittaslow Gemeente Alphen-Chaam

Route 22, Ommetje Riel – 7,5 km

Riel is meer dan de moeite waard voor een mooie wandeling. U vindt er vele oudere boerderijen in het buitengebied en aan de belangrijkste straten van het dorp. Het ommetje loopt aan de Oostkant van Riel door het Riels Laag, dat grenst aan natuurgebied de Regte Heide. U ontdekt er bijzondere grafheuvels met palen. Echt mooi wandelen door het boerenlandschap; trek stevig schoeisel aan!
Bron: Brabantse Milieufederatie

 

Ook via de VVV Baarle kunt u leuke wandelroutes downloaden:

Baarle-West

Wandelroute van 5 km richting het beroemdste huis van Baarle. De grens loopt hier precies door de voordeur en heeft 2 huisnummers. Het Nederlandse nummer 19 en het Belgische nummer 2. 

De Bollekensroute

Deze wandelroute van 7 of 9 km start bij de kerk in Ulicoten. U wandelt via het gebied Nieuwe en Oude Strumpt naar de Bernarduskapel.  

Langs het Diepven

Deze 8 km lange wandelroute start bij de kerk in Ulicoten en voert u door het stiltegebied Maaykant.

Bleeke Heide

Deze wandelroute start bij de kerk in Ulicoten en is 11, 17 of 22 km lang. De Bleeke Heide is een weidevogelreservaat. Deze route is niet toegankelijk van 15 november tot 15 maart i.v.m. het vogelrustgebied.

Miet Pauw route

Deze 15 km lange wandelroute start u bij de Remigiuskerk in Baarle-Hertog. Deze route brengt u terug tot in de 2e wereldoorlog. Een van de spilfiguren van het verzet in Baarle was Maria Verhoeven, bijgenaamd Miet Pauw.

Over de Strumpt

Het beginpunt van deze wandeling van 16 of 22 km in Loveren 2-19, het huis met 2 huisnummers in Baarle-Nassau-Hertog. De route gaat door het buitengebied van Ulicoten.  

Route Bedaf

Deze 15 km lange wandelroute start u bij de Remigiuskerk in Baarle-Hertog. Dit stukje Baarle is bekend bij archeologen omdat er prehistorische grafheuvels zijn ontdekt. U komt ook langs de St. Salvatorkapel.  

Reuth - Loveren

Deze 10 km lange wandelroute start bij de kerk aan de Nieuwstraat in Baarle-Nassau. De route komt o.a. langs visvijver de Goordonk.  

Struivenpad door Alphen

Deze 10 km lange wandelroute start bij de kerk aan de Nieuwstraat in Baarle-Nassau en brengt u tot in het dorp Alphen. 

Zondereigense Beemden

Deze wandelroute start bij de kerk in Zondereigen en is 11 km lang. Een gedeelte van deze wandeling loopt door de beekvallei van het Merkske.


Fietsroutes

Natuurlijk kunt u ook prachtige fietsroutes afleggen in onze regio

Te downloaden via de Rabobank:


Route 2, Smaakweekend – 31,5 km

Weet u het nog? De Smaak van de Zuidelijke Baronie? Deze en meerdere routes hieronder komen uit het bijbehorende routeboekje. Door bossen en dorpen, langs de Mariagrot en Kaasboerderij Ossenblok is deze route heerlijk voor een dagje uit. Mooi weer? Neem dan uw badkleding mee voor een frisse duik bij De Vijfsprong in Rucphen.
Bron: Rabobank De Zuidelijke Baronie


Route 4, La Route Van Gogh – 37 km

Deze route langs de culturele trots van Zundert mag u niet missen! U rijdt langs o.a. standbeelden, tentoonstellingen, de kerken van Vincents vader en het Vincent van GoghHuis in Zundert. Van deze route is een mooi boekje beschikbaar dat u voor € 2,25 koopt bij het Vincent van GoghHuis in Zundert. Bron: Vincent van GoghHuis


Route 5, Smaakweekend – 25 km

U komt heel wat groens tegen in deze dorpen, die bekend staan om hun boomkwekerijen. Misschien komt u wel thuis met een boompje op uw bagagedrager of met heerlijke aardbeien die u in de zomer vaak langs de kant van de weg kunt kopen. U rijdt via gezellige terrasjes door De Pannenhoef, langs de Akkermolen en door de dorpen.
Bron: Rabobank De Zuidelijke Baronie


Route 6, Kapelletjesroute – 21 km

Elf Mariakapelletjes slingeren als een rozenkrans door het gebied van Rijsbergen. Vanuit de St. Bavo Kerk beleeft ieder deze kleine monumentjes op eigen wijze: als rustpunt, als plaats voor gebed of zomaar als mooie, eenvoudige gebouwtjes verwijzend naar een andere tijd. Van deze route is een boekje beschikbaar bij het Vincent van GoghHuis in Zundert voor € 2,50. Bron: Vincent van GoghHuis


Route 7, Smaakweekend – 25 km

In Rijsbergen vindt u ook het Boerenmuseum De Karkooi. Het is de thuisbasis van de bekende Boerendag. Op afspraak kunt u er tussen 1 april en 31 oktober karren, wagens, een boerderijtje en veel gebruiksvoorwerpen uit grootmoeders tijd bezichtigen. Even bijkomen? Bij Alfons IJscreaties geniet u van een zoete, koude verkoeling. Bron: Rabobank De Zuidelijke Baronie


Route 11, Huistekenroute – 33 km

Huistekens, ook wel gevelstenen genoemd, ontstonden in de tweede helft van de 16e eeuw, omdat er nog geen huisnummering bestond. In de dorpen van deze route zijn vele (religieuze) huistekens én beelden te zien. Vooral uit de 20e eeuw. Daarnaast geniet u van de prachtige natuur in de Chaamse Bossen, de Ulicootse Heide en de Alphense Bergen. Bron: Rabobank De Zuidelijke Baronie


Route 12, Smaakweekend – 29 km

De Ulicootse Heide, de Bleeke Heide, de Kwaalburgsche Heide en de Chaamse Bossen. Deze route biedt een prachtige tocht door en langs natuurgebieden. U rijdt langs 3 van de 27 poosplaatsen (stenen banken, kubussen en zwerfkeien, voorzien van een gebeiteld gedicht), die behoren tot een kunstproject dat op innovatieve wijze het landschap verbindt met mensen. Bron: Rabobank De Zuidelijke Baronie


Route 14, Huistekenroute – 30 km

In Alphen, Riel en Gilze zijn veel religieuze huistekens te vinden. U vindt ze onderweg, net als het Museum Wascht en Strekt in Gilze, 't Oude Raadhuis Museum in dezelfde plaats en het Oudheidkundig Streekmuseum in Alphen. Riel is op zichzelf bijna een openluchtmuseum met de prachtige oude boerderijen op 't Zandeind. Een mooie route met veel historische elementen. Bron: Rabobank De Zuidelijke Baronie


Route 16, Bels Lijntje – 33 km

Tilburg, in de volksmond 'Bels Lijntje' genoemd, loopt dwars door Baarle. Tegenwoordig is het een populair fietspad waar meerdere routes op aan sluiten. Langs het fietspad treft u nog enkele oude seinwachterhuisjes aan. Ook het voormalig station van Baarle is bewaard gebleven.  Bij het VVV Baarle-Nassau-Hertog zijn fietsknoopkaarten te koop.
Bron: VVV Baarle-Nassau-Hertog

 

Route 21, Smaakweekend – 21 km

De bijzondere combinatie tussen Nederlands en Belgisch woongebied maakt Baarle-Nassau op zich al de moeite waard. U rijdt van België naar Nederland en weer terug, zonder dat u het merkt. De route voert door het buitengebied langs Alphen, waar u genoeg gelegenheden vindt om te rusten. Tip: sluit af bij een van de vele gezellige restaurants in Baarle-Nassau! Bron: Rabobank De Zuidelijke Baronie

Nog meer fietsroutes

Meer fietsroutes:

Fietsroute Pannehoefroute

neemt je mee door het buitengebied van Ulicoten, Meerle en Rijsbergen naar het landgoed De Pannenhoef. Vanuit het landgoed, fiets je door de natuurgebieden De Moeren en De Buikse Heide, het buitengebied van Achtmaal en Loenhout naar Hoogstrate. Tot slot fiets je langs de Kolonie van Wortel terug naar Baarle-Nassau-Hertog.

Fietsroute Naar den Bockenreyder

neemt je mee door het buitengebied van Baarle, langs Weelde naar de vallei van de AA. Je fietst langs de vallei en landgoed De Utrecht naar een heel typisch cafétje midden in het landgoed.

 

De Fietsroute Door de Kolonie

neemt je mee door het buitengebied van Baarle, langs Weelde naar de vallei van de AA. De route volgt deze vallei en gaat dan door landgoed De Utrecht naar een typisch cafeetje midden in dit landgoed. Van daaruit fiets je weer terug naar Baarle-Nassau/Hertog.

Fietsroute Rondje Rijkevorsel

neemt je door het buitengebied van Baarle richting Zondereigen. Dit is het brongebied van de Mark. Je fietst door de natuur van Rijkevorsel, Achtel, Wortel, Castelré, Hal en Meerle dus tijdens de fietstocht passeer je prachtige valleien van kleine beekjes.

De fietsroute Haghorstroute

neemt je mee over het Bels Lijntje richting Tilburg. Ook kom je langs Goirle, het Leijpark en het Wilhelminakanaal, Diessen en Bockereyder. Tot slot fiets je nog door landgoed De Utrecht en het buitengebied van Weelde.

Fietsroute Naar de Blauwe Kei en Postel

neemt je mee over het Bels Lijntje richting Turnhout. Tijdens de fietstocht kom je langs het Kanaal van Turnhout en Herentals tot aan De Blauwe Kei. Ook passeer je het buitengebied van Postel en Reusel via Poppel. Kortom: een prachtige groene fietsroute.

Fietsroute Rondje tot Weelde

neemt je mee over het Bels Lijntje richting Turnhout. Je fietst over het vroegere Navo vliegveld naar het historisch centrum van Weelde. De route gaat voor een groot gedeelte over autovrije wegen en fietspaden waardoor het geschikt is voor jong en oud.

En zo zijn er nog veel meer routes. Kijkt u eens op de website fietsen in Brabant